tiistai 8. joulukuuta 2015

8. luukku: Suloinen sivistys


Ostin yks päivä ihan huikeen kirjan Järvenpään Fidalta!


Käyttäytymisopas 40-luvulta!

Kirjoittanut Huomioitsija :D


Teos sisältää eri kategorioihin niputettuja sääntöjä ja ohjeita, miten sivistyneen suomalaisen kuuluu elää, eli toisin sanoen ihan huippukamaa! Haluun jakaa kanssanne parhaat palat, koska tunnen vastuuni blogini lukijoiden sivistämisestä.


Avokaulaisuus
Jos naisella on kaunis kaula ja sopusuhtaiset olkapäät, ei mikään estä häntä niitä näyttämästä, mutta ryppyinen, laiha kaula, solisluitten »suolakupit» ja näppylöitä täynnä oleva selkä ovat seikkoja, jotka on parempi peittää kuin panna näytteille.

Elokuvat
Naisten olisi koetettava olla elokuvissa käyttämättä erikoisen leveälierisiä hattuja, jotka takanaistuvalta estävät koko näkemisen.

Eläköön-huudot
Eläköön-huudot on aina huudettava kunnollisesti, tahdissa, ponekkaasti ja epäröimättä, varsinkin jos on kysymyksessä isänmaalle hurraaminen.

kuva: pöllitty netistä

Entisyys
Liiankin usein kuulee kysyttävän: »Kuka hän oikeastaan on?», »Mikä hän on syntyjään?», »Millaisesta perheestä hän on?» jne. Joissakin tapauksissa tällaiset kysymykset ovat täysin oikeutettuja, sillä joutuessaan erilaisten syiden tähden lähempään kosketukseen täysin tuntemattomien henkilöiden kanssa, on tietenkin viisasta ja sopivaa hankkia heistä tarkempia tietoja.
       Luotettavien tietojen saamiseksi henkilöistä, joiden entisyys on tuntematon, on parasta nykyään kääntyä erikoisten toimistojen puoleen, jotka hankkivat kaikki halutut syntymäaikaa, tointa, perhettä, varallisuutta jne. koskevat tiedot.

(Nykyään Google ja Facebook ajanevat saman asian. :))

Hämillään olo
Ujo ja harvoin seuraelämään osaa ottava henkilö nolostuu esim. joutuessaan äkkiä hänelle ennen tuntemattomaan seuraan, huomatessaan sanoneensa jotain vähemmän korrektia jne. Häntä on tällöin kohdeltava ystävällisesti ja auttaen, ja erikoisesti juuri isäntäväen on pidettävä huolta siitä, ettei hämillään oleva henkilö joudu naurunalaiseksi ja sen johdosta tunne itseään yhä enemmän nöyryytetyksi.
       Kun saa tahran vaatteisiinsa kastikkeesta, liemestä tai juomasta, on koettava hillitä harminsa ja vakuutettava tyynesti kaiken korjautuvan pesussa.

kuva: pöllitty netistä

Isä
Kaunista suomalaista isä-sanaa käytetään mieluummin kuin vieraskielistä »pappaa». Keskustelussa ja kirjeenvaihdossa vieraampien henkilöiden kanssa käytettäköön nimitystä isäni, ei isä eikä missään tapauksessa pappa.

Jono
Jonottaminen on monesti välttämätöntä: koettakaamme tehdä se muille ja itsellemme mahdollisimman siedettäväksi esiintymällä sivistyneesti ja koettamalla ottaa koko juttu leikin kannalta. On sivistymätöntä yrittää viekkaasti tai tyrkkien päästä toisten edelle tai vihaisin katsein keihästää aikaisemmin tulleita; ei ole myöskään sopivaa luoda vahingoniloisia silmäyksiä kauempana jonottaviin.

Kadulla
Kadulla on vältettävä kaikkea, mikä voi herättää huomiota. Kadulla on aina koetettava kulkea mahdollisimman ryhdikkäästi, kauniisti ja joustavasti. Keppiä ja sateenvarjoa on pidettävä niin, etteivät ne käy hengenvaarallisiksi muille ihmisille.
       Ennen kadulle lähtöä on jokaisen parasta katsoa itseään peilistä, jotta voisi olla varma siitä, että asu on siisti ja huoliteltu. On myös pukeuduttava täysin valmiiksi jo sisällä; mikään takin napittaminen, kaulaliinan solmiminen tai hatun puhdistaminen ei kadulla käy päinsä. Kaikenlainen kadulla syöminen on myös sopimatonta.

kuva: pöllitty netistä

Keskustelu
Keskustelun aihetta on monesti vaikea keksiä, varsinkin jos on kysymyksessä seurustelu vento vieraitten ihmisten kanssa. Usein aloitetaan ilmasta, sateesta ja tuulista, vaikka tällaista puheenaihetta pidetäänkin henkisen köyhyyden merkkinä. Herraseurassa voi keskustelu liikkua liike- ja ammattiasioissa, mutta naisten ollessa läsnä on syytä valita kevyempiä ja vaihtelevampia keskustelunaiheita. Naisten ei myöskään herraseurassa sovi vetää esille lempiaiheitaan ja keskustella lapsista, kotiapulaisista, vaatteista ja ruokalistoista.
       Oman ruumiinsa, elimiensä tai sairauksiensa kuvaaminen on sopimatonta.

kuva: pöllitty netistä

Kiroileminen
Suomen kieli tarjoaa tunnetusti runsaasti mahdollisuuksia, kun on kysymys »voimasanojen» käyttämisestä. Se ei kuitenkaan oikeuta niiden käyttämistä puheessa ikäänkuin täytteinä sanojen välissä, missä ja milloin tahansa. Ne ovat pikemminkin rikkaruohoja, jotka olisi kitkettävä sivistyneestä puhetavasta.
       Herrasmies valitsee paikan ja ajan, jolloin hän kaiuttaa jonkin lennokkaan s-kelin ilmoille.

Koti
Sivistys ja henkilökohtainen aisti saavat aikaan kauniin kodin, mutta tahdikkuuden, hyvien tapojen ja asukkaiden keskinäisen sovun on tehtävä siitä rauhallinen ja hyvä. Kirjat ja taulut ilmaisevat kodin sivistyksen tason.

Kädelle suuteleminen
Suuressa maailmassa on herrasmiehen tapana tervehtiessään naista suudella tätä kädelle. Meillä noudatetaan harvemmin tätä ritariajalta peräisin olevaa tervehtimistapaa; se johtunee ujoudesta ja pelosta vaikuttaa naurettavalta. Ellei halua naisen kättä suudella, on parasta tyytyä vain kädenpuristukseen, sillä käsisuudelman jäljitteleminen painamalla nenänsä naisen käteen ja suutelemalla omaa peukaloaan on sopimatonta.

Liikennekulttuuri
Autonkuljettajan on otettava huomioon myös kuljetettavansa. Epätasaisella tiellä ei ole suinkaan ajettava siten, että takana istuvat lyövät päänsä kattoon ja heittelehtivät epämukavasti seinästä toiseen.
       Raitiovaunussa ja linja-autossa matkustettaessa ei ole levitettävä kääröjä ja muita tavaroita istumapaikoille. Täpötäydessä vaunussa kohtelias herrasmies tarjoaa tavallisesti paikkansa naiselle. Tätä tapaa ei kuitenkaan yleisesti noudateta, eikä se kaikissa tapauksissa olekaan välttämätöntä. Maailmansodan jälkeenhän tavat ovat monessa suhteessa höllentyneet ja naisen asemakin muuttunut.

animaatio: pöllitty netistä

Matkavarusteet
Ennen matkalle lähtöä saattaa olla paikallaan tarkoin harkita, mitä ottaa mukaansa. Sangen suosituksi matkalaukuksi on nykyään tullut ns. matkakirstu eli kaappikoffertti. Mitä tavallisiin matkalaukkuihin tulee, ovat täysnahkaiset tietenkin hienoimmat, vaikka ne rasittavatkin sekä lompakkoa että käsivoimia. Kenen kukkaro ei näitä kestä, voi tyynesti ostaa nahkaa jäljittelevän matkalaukun, jollaisia omatkin tehtaamme valmistavat hyvin aistikkaita ja lujia.

»Nachspiel»
Jos jo kotoa lähtiessaan tietää aikovansa kutsua ystäviä »nachspielille» ts. »jatkamaan», on parasta järjestää valmiiksi tarjottavat juomiset ja syömiset, ellei ole hauskempaa »syödä keittiössä» tai »jääkaapista». Gramofonia soitettaessa olisi käytettävä yöneulaa, samoin haettava radiosta vain hiljaista musiikkia, sillä jokaisellahan on tavallisesti naapuri.

Niistäminen
on seurassa oltaessa suoritettava niin huomiota herättämättä kuin suinkin. Nenäliinaa ei pidä heilauttaen levittää eikä molempia käsiä tarvita tähän toimitukseen.

Parranajo
Herrasmies ei esiinny seurassa parta ajamattomana. Parransänki on epäsiisteyden merkki. Sitä voidaan pitää myös alkavan rappeutumisen ilmauksena.

kuva: pöllitty netistä

Puhelin
Puhelimessa on koetettava puhua mahdollisimman selvästi ja asiallisesti. Kaikki turhanpäiväinen jaarittelu on ehdottomasti pannaan julistettava. Kaikenlaiset kirosanat ja erikoisesti koulunuorison suosimat, muotivaihtelujen alaiset iskusanat ja ns. katupoikakieli ovat sivistyneeseen puhetapaan sopimattomia. Salonkeihin eivät kuulu sellaiset sanat kuin »kivaa», »hoopo», »rähjätä».

Pukeutuminen
Komean ja loisteliaan puvun hankkimiseen riittää pelkkä raha, mutta ennen kuin saa aistikkaan puvun, joka on sopusoinnussa käyttäjänsä luonteen, silmien ja hiusten värin, ruumiin koon ja muodon, iän ja tilaisuuden kanssa, tarvitaan sivistystä, aistia ja oman luonteensa tuntemista.

kuva: pöllitty netistä

Pöydän kattaminen
Kuinka monta kertaa saapuukaan perheen pää tai sen muut jäsenet väsyneenä virastostaan tai työstään saadakseen ateran aikana levähtää ja unohtaa arkiset huolensa. Tahrainen pöytäliina, rikkinäiset astiat ja huolimattomasti käsitellyt syömäneuvot saattavat muutenkin jo ehkä väsyneen henkilön huonolle tuulelle, voivatpa vielä ruokahalunkin. Pöytä on siis aina katettava siististi, arkioloissakin, mutta kun on kysymyksessä juhlapäivälliset, koettaa tietysti jokainen emäntä »panna parastaan», jotta ruokahuoneeseen astuvat vieraat jo pöydän kauneudesta saisivat ensimmäisen »nautinnon».

Pöytätavat (Tää on teille, ruokapöydässä maiskuttajat!)
Hyvät pöytätavat ovat suurin piirtein katsoen kansainvälisiä, ja sanotaankin syystä, että ken tahtoo esiintyä sivistyneenä, hänen on ne omaksuttava sellaisina kuin koko länsimaisesti sivistynyt maailma niitä noudattaa. Ruokapöydässähän jos missään tulee ihmisen ulkonainen käytös räikeimmin näkyviin, ja siinä paljastuvat myös mahdolliset aukot, joita hänen kasvatuksessaan tässä kohden on. Syödessä on suu pidettävä kiinni ja kaikenlainen maiskutteleminen tai muu äännähteleminen on sopimatont.

Ristimänimet
Kuinka monille onkaan aiheutunut harmia siitä, että heille jonkin vanhempainsa intoilun tai tunteilun vuoksi on annettu jokin sellainen nimi kuin Napoleon, Abraham, Arkhimedes, Uljas, Vilpitön, Herran Lahja, Varma Kosto jne. Olisi myös vältettävä vaikeasti äännettäviä ulkomaisia nimiä, joita kenties asianomainen ei itsekään opi oikein ääntämään.
       Joissakin suvuissa kulkee tietty ristimänimi perintönä; tästä kauniista tavasta ei ole syytä poiketa, ellei nimi ole hyvin vanhanaikainen ja aivan mahdoton.

kuva: pöllitty netistä

Sylkeminen
Esivaltamme on jo koettanut kasvattaa meitä naulaamalla rautatievaunujen, julkisten rakennusten jne. seiniin julisteen: »Älä sylje lattialle», niin että kai sanomattakin tiedämme sylkemisen sopimattomaksi. Sairaalle kuitenkin annettakoon oikeus sylkeä nenäliinaansa, jos hän tekee sen huomaamattomasti ja hillitysti.

Tupakoiminen
Tupakanpoltto ei ole enää yksinomaan miehille varattu nautinto, vaan nykyään naisetkin alkavat yhä enemmän pyrkiä siitä osallisiksi. Niin vapaamieliseksi ei yleinen mielipide ole kuitenkaan muuttunut jälkimmäisiin nähden, että sallisi heidän kadulla polttavan. Mies sen sijaan saa tupruttaa missä ja milloin hyvänsä paitsi siellä, missä tupakanpoltto on nimenomaan kielletty.
       On myöskin koteja, joissa esivalta valkoisten ikkunaverhojen vuoksi kieltää tupakoimisen. Todellinen herkkusuu pitää tupakoimista ruokapöydässä sopimattomana ja emäntää loukkaavana, koska se pilaa makuaistin ja herkullisesti valmistetut ruoat ja hyvät viinit eivät tällöin pääse täysiin oikeuksiinsa.

kuva: pöllitty netistä


Tykkää Huokunista Facebookissa.
Saat tiedon uusista postauksista seinällesi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...