sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Berliini vol. 2 - Hyvä ruoka

Tää oli ensimmäisestä ruokapaikastamme pian Berliiniin saapumisemme jälkeen. Sini pelotteli mua, ett salaatista saa vatsataudin (kammoan vatsatautia), nii tilattiin sit annoksemme ilman salaattia. Mut oli tosi hyvää!

Sinsku tilas jotain perinneruokaa.

Ensimmäisen yön jälkeen menimme hotellin seisovaan pöytään. (Paras syömäni hotelliaamiainen on kyl edelleen sijoittunut Suomen Keuruulle.)

Pikku Susse

Toisena aamuna mentiin aamiaiselle kadun toiselle puolelle. Ei ollu seisova pöytä, mut saatiin silti mahat täyteen. (Ja nyt uskalsin jo vetää salaattiakin.) Tos kuppilas lenteli ampiaisia, joita mä urhoollisena ritarina mestailin rullatun sanomalehden ja ikkunan väliin.

Tän paikan nimi oli Das Restaurant. Johanna vaihto Sussen vaipat siinä penkillä, kun vessassa ei ollut mitään vauvanhoitopöytää, eikä ollu muita asiakkaita häiriintymässä (vaik oli lounasaika). :D

Se Das Restaurant oli kyl vähä erikoinen paikka... Ruokalistasta sai valkata annokseensa kastikkeen, lihan ja lisukkeen. Ni mä sit valitsin jotain wursteja (ku se just on joku saksalainen perinneruoka), sipulirenkaita ja jtn kermakastiketta. Ja siihen annokseen ei todellakaan tullu mitään muuta ku ne! Vähänks jäi nälkä! :D

Ihanii jäätelöitä yhel U-Bahn-asemalla, mut ei uskallettu ostaa. :(

Käytiin yks ilta Starbucksissa. Pitihän sekin kokea.

Tää mun ruoka oli yheltä päivältä, ku oltiin niin nälkäsiä, ett jo vähä nahisteltiin. ;) Piti saada äkkii safkaa, ni mä tilasin sit jonku "pizza kauden vihanneksilla". Tuli pizza, mis on parsaa ja pinaattia. Glunks! :DOlihan sen vähän eksoottista, mut ei niin hirveetä mitä pelkäsin. :D

Tämmöses paikas käytiin yks ilta iltapalalla. Mullei ollu yhtään nälkä, mut piti tilata jotain, ku ei oltu syöty pitkään aikaan.

Tilasin sit lasten annoksen, mihin sisälty tosi kuivia pakasteallaskananugetteja, kippo ketsuppia ja ranskalaisia. Tähän oisin kaivannu jotain kasviksia, edes koristeeks.


Ton paikan tuun muistaa kuivamuonan lisäksi myös tarjoilijasta, joka ruokailumme päätteeksi kysyi, että "En tiedä tiesittekö, mutta täällä Saksassa on tapana jättää tarjoilijalle tippiä?" Ei meille oltu muualla mitään tommost sanottu, ja kuuluuks tarjoilijan ees mainita asiasta?! O___o Vastattiin, ettei oltu tiedetty, ja kysyttiin, paljonko tippiä kuuluu antaa. Tarjoilija vastasi, ettei hän voi sanoa kun se on asiakkaan oma asia. Sit kysyttiin silt, ett onks se 20% ruoan hinnasta, mihin se vastas myöntävästi. 

Oltiin tosi harmistuneita Sinskun kaa tosta, ett tarjoilija "kerjäs" meiltä tippiä. :S Mä en oo matkustellu paljoo aikuisiällä, ni kertokaa mulle oliks toi ihan korrektii käytöstä silt tarjoilijalta?


Mut sen ravintolan pihan pöydissä oli kivoja paperipussikynttelikköjä. :)

(Jatkuu ensi numerossa)

3 kommenttia:

Lenore kirjoitti...

Ei Berliinissä nyt tarvi mtn salaatteja vältellä vatsataudin pelossa :DD Ihan tavallinen sivistynyt kaupunki se on siinä missä kuin joku Helsinkikin. Eri asia matkustaa jonnekin Intiaan tai muualle missä on likasempaa. Ja aina voi syödä maitohappobakteereita ennen matkalle lähtöä ja sen aikana ni pienentyy riskit :)

Paula kirjoitti...

Suosittelen kans maitohappobakteereita. Vaikka maa ei olisi sen likaisempi kuin Suomikaan, niin ns. normaali bakteerifloora on sen verran erilainen joka maassa, että voi herkän vatsan saada sekaisin. Ulkomailta Suomeen tulevilla ihan sama juttu.

Toi tippiasia on suomalaisille vaikea juttu, kun meillä sitä tapaa ei ole. Meillähän tarjoiluhenkilökunnalla on vakituinen kuukausipalkka, mutta jossain maassa on ihan normijuttu, että osan palkasta maksaa työantaja ja osan maksaa asiakas tippeinä. Meillä kai ainoita hommia, joissa työnantaja ei maksa mitään palkkaa, vaan koko palkka tulee tippeinä, on ravintoloitten oviportsarit. Tai siis jossain varmaan osan palkasta maksaa työnantaja, mutta monessa palkka on pelkästään asiakkaitten tippejä. Joskus jossain valmismatkalla ollessani opas on sanonut, että vaikka matkan hinnassa on jo laskettu mukaan henkilökunnan tipit, niin silti on kohteliasta viimeisenä päivänä jättää jonkin verran tarjoilijalle ja huonesiivoojalle.

Vaikea sanoa, menettelikö tarjoilija korrektisti. Mutta toisaalta jos hän ei olisi huomauttanut, ette varmaan vieläkään tietäisi maan ravintola-alan palkkakäytännöstä. Usein olen huomannut ulkomailla, että tippiprosentti mainitaan ruokalistassa.

Jossain netissä olen törmännyt taulukkoon, josta näkee eri maitten tippikäytännön, mutta en nyt sitä enää löytänyt.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä suomessakin on jo tapana jättää tippiä, ainakin stadissa. Ja jos ei jätä niin onpahan nyreää touhua seuraavalla kerralla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...