torstai 22. syyskuuta 2011

Ornitologiaa

Jotkut teistä ehkä tietävätkin, että olin hurjassa nuoruudessani lintuharrastaja. Bongariksi mua ei ihan voinut sanoa, koska en koskaan lähtenyt tiiraamaan mitään tiettyä lajia. Mut usein viikonloppuaamuisin klo 6.00 mut saattoi löytää Viikistä kaukoputkin ja kiikarein varustautuneesta seurueesta.

Tää sijoittui siis mun yläasteaikoihin. :) Enää mua ei saa vapaapäivinä sängystä ylös ennen kymmentä... zZzZz

Mut aattelin nyt pitää teille pienen kaupunkilintujen lajimäärittelyoppitunnin! :) Mun vuotta nuorempi ystävä sanoi kerran kävelyllä ollessamme fasaania riikinkukoksi, ni saanen väittää, että pieni oppitunti on ihan paikallaan. ;)Tää on varpunen. Kaikkien ois syytä tunnistaa tämä, koska varpusia jos mitä on koko ajan kaikkialla. Ne on niitä pikkulintuja, jotka hyppivät maassa tasajalkaa ja nokkivat toreilla suuhunsa ruokailijoilta pudonneet murut.Peipolla on samankaltainen nokka kuin varpusella, mutta laji on ujompi, eikä sitä näe pomppimassa tasajalkaa. Peippo on punainen, ja se laulaa ihanasti!Tää on naurulokki. Tää on toinen lintu, jonka ääntä mä rakastan! Siitä tulee niin kesä mieleen! Naurulokin voi joku sekoittaa...kalatiiraan, koska niillä molemmilla on niin tumma päänseutu. Kalatiira hyökkäilee taitavasti veteen kalansaaliin perässä, ja on paljon ujompi kuin naurulokki. Ja tiiroilla on terävämpi nokka kuin lokeilla.Kehtaatko myntää, ettet erota varista ja harakkaa toisistaan? :D Meiän piti amkk:n graafisen suunnittelun linjan pääsykokeissa piirtää harakka, ja monet olivat kuulemma piirtäneet variksen. ;D Kuvassa on variksen poikanen. Siinä on mustaa ja harmaata.Harakka puolestaan on lähinnä mustavalkoinen, mutta siivissä hohtaa myös sinistä. Ja harakalla on pidempi pyrstö kuin variksella, ja on muutenkin sirompi rakenteeltaan.Tää on kirjosieppo.

Ja tää on sen poikanen. ^__^
Tässä on varpushaukka, jolle on käynyt vähän ohraisesti.
Noin, siihen loppui tämä oppitunti. Rientäkää, lapset, ulos tutkailemaan villiä luontoa!

4 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Kiva postaus (:
Pari lievän surullistakin tapausta on päässyt mukaan..

ps. Tunnistan monen monta auton merkkiä, mutten erota harakkaa variksesta. Ko piirrustustehtävässä olisin piirtänyt Jaguarin.

AnneVee kirjoitti...

Ihana oppitunti! Tiiätkö minä lapsena loin itselleni sellaisen muistisäännön, että
harakassa on harmaata ja
variksessa on valkoista.

Sitten 19-vuotiaana, kun esittelin hienoa muistisääntöä poikaystävälleni, hän ilmoitti, että tosi hyvä muistisääntö paitsi että just väärinpäin.:DD Eli nyt muistan sen silti ton muistisäännön avulla, mutta niin, että

harakassa ei harmaata, variksessa ei valkoista.

Paula kirjoitti...

Kiva lintupostaus, kaikkea sun menneisyydestäsi paljastuukin ;)

Mun mielestäni varis on kaikkein kaunein lintu, siinä on jotain kömpelön hellyyttävää graafisuutta. Harakka sen sijaan on niin itseriittoinen ja ylpeä, etten siitä tykkää; kaunis toki sekin on, mutta eri tavalla.

Silloin kun muutin Helsinkiin, varpusia oli joka paikka täynnä, nykyään aika vähän. Tinttejäkin on tuolla pihapuskissa enemmän. Varpusia tulee eniten seuratuksi Hertsikan metroasemalla bussia odottaessa, tosiaan niitten hyppyliikkuminen aika hauskan näköistä.

Mä en ole lintujen tuntija, vaikka kuvaan kun linssiin osuu. Noin yleensä ottaen mä tunnen kaksi lintua: iso lintu ja pikku lintu :)

Hanna kirjoitti...

Sanna: :DDD No mut hei, kaikilla supersankareilla on joku heikko kohta. <3

AnnaVee: AAAHAHAHAHA!!! IHAN SIKAHYVÄ!!!! :DDD Mä tiäks yks päivä ku näin variksen, mulle tuli heti mieleen toi sun muistisääntö! ^___^

Paula: Hahaha, vähänkö nauroin tolle "iso lintu ja pikku lintu"! :DD Oot söpö!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...